Leeuwarden (Ljouwert in het Fries) is natuurlijk meer dan alleen de hoofdstad van Friesland. Leeuwarden is hele gezellige stad met een rijke geschiedenis en heeft een ontzettend gezellig stadscentrum met vele leuke winkeltjes, terrassen en horecagelegenheden. Een dagje Leeuwarden mag dus eigenlijk niet ontbreken wanneer je een bezoekje brengt aan Friesland. We hebben een paar bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet…

De Oldehove

De scheve toren van Pisa hebben we allemaal wel eens van gehoord, de scheve toren van Leeuwarden vaak niet. Aangenaam kennis te maken; De Oldehove. Deze 16e eeuwse toren is misschien wel de meest karakteristieke bezienswaardigheid van Leeuwarden en staat midden in de binnenstad nabij het stadhuis. Hij valt des te meer op doordat de toren ontzettend scheef staat. Wist je dat De Oldehove zelfs schever staat dan de toren van Pisa? De Oldehoven staat 4,74 graden uit het lood en de Toren van Pisa slechts 3,9 graden. Van april t/m oktober is De Oldehove (tegen betaling) te bezoeken.

Fries Museum

Het Fries Museum bevindt zich in het hart van de Leeuwarder binnenstad en hoewel het al ruim 190 jaar bestaat, bevindt zich zich in haar huidige hoedanigheid sinds 2013 in dit prachtige, indrukwekkende gebouw. Het eerste, compleet nieuwgebouwde museum in Nederland in de 21e eeuw, geïnitieerd door de bekende Friese architect wijlen Abe Bonnema. Bonnema liet na zijn dood zelfs 18 miljoen euro na aan het Fries Museum met als doel het museum nieuwe huisvesting te kunnen bieden op de locatie waar het nu staat.

Het Fries Museum kent een rijk scala aan exposities en collecties van uiteenlopende onderwerpen. Voor meer informatie adviseer ik u om even een kijkje te nemen op de website van het Fries Museum.

 

 

Blokhuispoort

De Blokhuispoort, in Leeuwarder beter bekend als de oude gevangenis. Tot 2007 heeft dit prachtige gebouw dienst gedaan als huis van bewaring in Leeuwarden. Inmiddels is er een nieuwe gevangenis gebouwd in Leeuwarden en heeft de Blokhuispoort een culturele bestemming gekregen met onder meer een restaurant (Proefverlof) en de voormalige cellencomplexen worden nu verhuurd als werk- en kantoorruimtes voor ondernemers met creatieve geesten. Ook vind je hier in de Blokhuispoort een museum die je alles verteld over de geschiedenis van dit unieke pand. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van de Blokhuispoort.

De Waag

De Waag is een monumentaal pand dat staat midden op de Nieuwestad, de hoofdwinkelstraat van Leeuwarden. De waag is gebouwd in 1598 en heeft in de voorbijgaande eeuwen gediend als handelshuis voor zuivelproducten en dan met name boter. Tot maar liefst 1880 was De Waag een heel belangrijke plaats om handel te drijven en het toont ook aan dat Leeuwarden vroeger altijd een belangrijke handelsstad is geweest. Vandaag de dag is het vooral een prachtige bezienswaardigheid en doet het daarnaast dienst als lunchcafé met erom heen een gezellig terras in hartje Leeuwarden.

Prinsentuin

De Prinsentuin is als je het mij vraagt één van de mooiste plekjes van Leeuwarden, direct gelegen tegen de Leeuwarder binnenstad aan. In 1648 werd de Prinsentuin aangelegd door prins Willem Frederik van Nassau als eerbetoon aan het einde van de 80-jarige oorlog en de Vrede van Münster. Maar liefst 150 jaar lang bleef het park gesloten voor het ‘gewone’ publiek maar in opdracht van koning Willem I werd het park openbaar gemaakt en geschonken aan de bevolking van Leeuwarden. Een prachtig groen park met grote vijverpartijen en direct gelegen aan de Leeuwarder grachten. Met name in de zomer een echte trekpleister voor de mensen in de stad die hier in hun vrije tijd graag bijeenkomen. Midden in de Prinsentuin bevindt zich nog restaurant De Koperen Tuin, een hele leuke horecagelegenheid om te lunchen, dineren of gewoon om gezellig een drankje te doen op het terras.