Nationaal park De Alde Feanen, de Friese vertaling voor De Oude Venen, is een werkelijk schitterend natuurgebied van circa 4000 hectare met vele rietlanden, veenplassen, petgaten, moerasbossen, struwelen en uitgestrekte hooilanden. Een stukje wilde natuur en cultuurlandschap zoals we dat maar weinig zien in Nederland in deze omvang en zelfs verworden tot één van de grootste moerasgebieden van West Europa. De Alde Feanen ligt in het hart van Friesland en verworden tot een gebied met vele soorten natuurlandschappen en een minstens zo’n grote varieteit aan plant- en diersoorten. Wist u dat zelfs de zeearend voorkomt in dit gebied?

Eeuwen geleden werd dit gebied bestempeld als zoals ze dat toen noemden ‘onland’, grond waar je weinig tot niks mee kon. Door de eeuwen heen is het gevarieerde natuurlandschap verworden tot een ware trekpleister voor de echte natuurliefhebber waarbij je, door de uitgestrekte moerasgebieden en haar vrije horizon, een goed beeld krijgt van het Friese landschap van weleer. Op dit moment zijn er meer dan 100 vogelsoorten die jaarlijks broeden in het natuurgebied en zelfs meer dan 440 plantensoorten die hier uitstekend gedijen.

Gelukkig gaan mens en natuur uitstekend samen hier in De Alde Feanen. De vele wandelroutes leiden je dwars door de moerasgebieden en petgaten, maar ook voor de fietsliefhebbers is dit een prachtig gebied. Wanneer je Earnewâld en Natuurgebied De Alde Feanen bezoekt, dan is de allerbeste manier om optimaal om dit prachtige gebied te ervaren, natuurlijk vanaf het water. Per sloep, in een kano of staand vanaf je SUP board.

Niet alleen de zeearend huist hier in dit gebied, maar ook de visarend of het veel kleinere ijsvogeltje. Op diverse plaatsen in het natuurgebied bevinden zich uitkijktoren en vogelkijkhutten. Met een portie geluk en zeker ook geduld en wellicht een verrekijker, kunt u deze unieke vogelsoorten met eigen ogen aanschouwen.

Meer informatie over fiets-, wandel- en vaarroutes vindt u bij ons in de B&B maar u kunt ook meer informatie ontvangen over De Alde Feanen in het bezoekerscentrum van Earnewald. Tevens worden er in het voorjaar, zomer en najaar vanuit het bezoekerscentrum ook een groot aantal excursies georganiseerd in dit prachtige natuurgebied.

De video hieronder geeft u een heel goed beeld van het natuurschoon van De Alde Feanen.